HABITACIÓ. Pedro G. Romero L'Arxiu F.X., les txekes psicotècniques de Laurencic i la funció de l'art. MNAC

Enginyeria audiovisual


HABITACIÓ. Pedro G. Romero L'Arxiu F.X., les txekes psicotècniques de Laurencic i la funció de l'art. MNAC

Projectes d'artista: un projecte d'Archivo F.X. amb Pedro G. Romero i la col·laboració de Lola Lasurt, Patricia Gómez & María Jesus González i Álvaro Perdices.

A les sales dedicades a la Guerra Civil, a la col·lecció d’art modern, s’exposaran els treballs d'Archivo F. X. al voltant de les anomenades chekas psicotècniques d’Alphonse Laurencic instal·lades als temples dels carrers Vallmajor i Zaragoza de Barcelona i al convent de Santa Úrsula de València entre 1937 i 1939.

La instal·lació inclourà material documental, fotografies, films i bibliografia que n'expliquen la funció i el significat.

Aquesta instal·lació s’emmarca en el treball realitzat per l’artista Pedro G. Romero des de finals dels anys 90 sobre les chekas psicotècniques que Alphonse Laurencic va construir entre 1937 i 1939 per al Servei d’Informació Militar, SIM, de l’Exèrcit republicà espanyol. El fet que aquestes construccions es realitzessin en espais sagrats, temples i convents confiscats a l’Església catòlica, posa en evidència els antagonismes que interessen a l’artista: estètica, coneixement i violència que es donen alhora com a art experimental i com a profanació religiosa.

Habitación és el fruit de la col·laboració de tres institucions afins que aborden el pensament crític actual des de diferents posicionaments. El CA2M Centro de Arte Dos de Mayo de la Comunitat de Madrid, el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València i el Museu Nacional d’Art de Catalunya acullen aquest projecte amb diverses lectures discursives.