'Aixafem el feixisme'. Palau Robert

Audiovisuals i enginyeria ‘Aixafem el feixisme’.

Palau Robert

El Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya,1936-1939’, exposició que explica els mitjans i les estratègies persuasives que va fer servir el Comissariat per defensar les polítiques de progrés social i les llibertats democràtiques i nacionals.

El títol de l’exposició fa referència al cartell més popular que va editar el Comissariat de Propaganda i un dels més famosos de la Guerra Civil, el del fotògraf publicitari Pere Català Pic, on es mostra una espardenya esclafant una creu gammada. Se’n pot contemplar un original en una de les sales.

La periodista Ester Boquera n’és la comissaria i ens presenta un  organisme modern, creatiu i sense precedents que es va crear l’octubre de 1936. Durant la Guerra Civil (1936-1939) la propaganda va tenir un paper fonamental degut al caràcter ideològic del conflicte bèl·lic. L’exposició no només reconstrueix i difon les accions persuasives que va portar a terme la Generalitat durant el conflicte bèl·lic, sinó que també les contextualitza i n’explica els motius.  

A més, la mostra és  un homenatge al polític i periodista Jaume Miravitlles que entre d’altres persones va treballar en el  servei de propaganda oficial per evitar que la veu institucional del govern català no quedés sepultada entre la propaganda franquista i la del govern de la República.