‘Som Natura’: biodiversitat ets tu. Museu de Ciències Naturals de Barcelona

‘Som Natura’: biodiversitat ets tu.

Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Enginyeria audiovisual

Quan decideixes seure en un puf a l’espai central de l’exposició Som Natura i et veus envoltat per meravelloses imatges de la natura en tota la seva esplendor és impossible no sentir-te com Edward G. Robinson al film Soylent Green, de Richard Fleischer (1973); només falta la Pastoral de Beethoven, tot i que, a canvi, et reciten un poema de Vinyoli, tan amant de la natura des de la seva infantesa a Santa Coloma de Farners. És una sensació plaent amb un punt inquietant, ja que a la pel·lícula –una terrible ucronia en què la Terra es quedava sense recursos i la població es veia reduïda a menjar unes infames galetones que, segons descobríem al final, es feien amb cadàvers (!)– el personatge de Robinson, desesperançat, se sotmetia a una sessió oficial d’eutanàsia en què t’oferien com a comiat una immersió sensorial en la bellesa desapareguda del planeta marcit.

Aquí, a Som Natura, consagrada a conscienciar sobre la pèrdua de biodiversitat al món però especialment a Catalunya i a implicar-se en la seva defensa, la cosa és definitivament més optimista: hi ha problemes, però si ens arremanguem podrem tirar endavant.

L’exposició, inaugurada dimarts (fins al 15 de novembre) a la seu al Fòrum del NAT, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, i coproduïda amb el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, és sorprenentment conceptual: no mostra ni un objecte, i mira que al museu en tenen. Es basa completament en imatges (instal·lacions audiovisuals immersives), moltes d’un gran impacte emocional per la seva espectacularitat i bellesa i algunes tan sensacionals com les d’animals salvatges obtingudes per fotoparany (amb dispositius automàtics que l’animal activa al seu pas); aquí hi pots observar força voyeurísticament teixons, guineus, llops i ossos en la intimitat, fent la seva, com si diguéssim.

Dígit ha realitzat la enginyeria interactiva audiovisual.