Víctimes (1936/1945). Memorial Democràtic

Inaugurem l’exposició “Víctimes (1936/1945) al Memorial Democràtic

Aquesta exposició ens convida a reflexionar sobre la dimensió, l’abast i la diversitat de significats dels conceptes víctima (‘persona que pateix un mal que no vol’), resistència (‘capacitat de l’individu de suportar les adversitats’) i resiliència (‘capacitat per afrontar amb èxit una situació desfavorable, recuperar-se i adaptar-se positivament davant l’adversitat’). A la vegada, és una galeria i un atles de les víctimes. Un recorregut entre un seguit d’objectes i grans mapes que ens mostren les conseqüències de la Guerra Civil i, per extensió, de tots els conflictes bèl·lics, el seu saldo negatiu —pot haver-n’hi, de positiu?.

L’exposició, comissariada per Jordi Barra i produïda pel Memorial Democràtic, proposa conèixer episodis tràgics del conflicte com ara els morts, la vida a la rereguarda, la persecució religiosa, la destrucció del patrimoni, els ferits, els bombardejos, els refugiats, els camps de concentració, l’exili, la repressió judicial i les fosses, però també mostra aspectes encoratjadors, com ara les organitzacions d’ajuda, la salvació del patrimoni, la defensa passiva, l’assistència sanitària o les persones que van salvar vides.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *